Het laatste nieuws

Buddyhuis op Radio1, Villa vdB

Hoe ga je om met de diagnose kanker, en de behandeling die daarop volgt? Ex-kankerpatiënt Femke Riel heeft een stichting opgericht om patiënten en buddy’s aan elkaar te koppelen. Ze vertelt over haar initiatief in Villa VdB. 

Lees meer »

Artikel over Buddyhuis op RTL Nieuws

  Zes jaar geleden kreeg Femke Riel (46) een buddy toegewezen. Ze had borstkanker en voelde de behoefte om haar vragen en zorgen te bespreken met iemand die wist waarover ze het had. De gesprekken waren zo'n succes dat Femke samen met haar oncoloog een buddysysteem opzette. Dat wordt inmiddels in meerdere ziekenhuizen gebruikt.   "De blije stemmen op de gang klonken vreemd in de omgeving waar ik zat, de wachtkamer van de afdeling oncologie", vertelt Femke. Het was begin 2017, ze had net de diagnose borstkanker gekregen. "De stemmen kwamen dichterbij en ik zag een prachtig stel, de vrouw had een mutsje op. Ondanks de kanker straalde deze vrouw kracht uit. Je kon dus ziek zijn, maar ook midden in het leven staan." Dat wilde Femke ook en ze sprak haar wens uit tegen Annemiek Doeksen, de oncologisch chirurg die haar behandelde. Die wist meteen over wie ze het had en vroeg de vrouw of ze openstond voor een gesprek. "Hester en ik spraken een uur met elkaar en van het appcontact dat we daarna hadden, kunnen we wel een boek schrijven." 'Zij kan het weten' Het is fijn een buddy te hebben in een tijd waarin alles onzeker is, vervolgt Femke. "Mijn man had bijvoorbeeld gelezen dat lopen tijdens de chemoperiode goed is. Ik dacht: lekker voor je, maar jij weet niet hoe het voelt, hoe moe ik ben. Hester appte: ik had ook nooit zin, maar door te lopen voelde ik me wel beter. Zo'n bericht motiveert, want zij kan het weten."   De vrouwen appen over vuurrode appelwangen na een bepaald medicijn, controlemomenten, ze steken elkaar een hart onder de riem. "Het contact was heel waardevol. Ik vertelde andere vrouwen erover en meer patiënten wilden een buddy. Binnen een jaar hadden we 150 aanmeldingen." Intelligent matchingsysteem Inmiddels zijn er binnen het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, waar Femke onder behandeling was, zo'n duizend buddy's. Er is gevraagd verder op te schalen naar andere afdelingen. "Zoals een buddysysteem voor kinderen met diabetes en voor ouders van wie de kinderen op de neonatale intensive care liggen." Wat in 2019 begon met een Excellijst vol namen is nu een systeem geworden waar intelligente matchmaking achter zit. "Met alles is rekening gehouden: de privacywetgeving, maar ook de wensen en behoeften van de patiënt. De ene heeft een specifieke vraag over een behandelkeuze die gemaakt moet worden, de ander heeft behoefte aan meerdere gesprekken tijdens de behandeling."

Lees meer »

Archief

Oncomid - Transmuraal samenwerken in het hart van Nederland

Oncomid werkt samen met regionale zorgpartners om de medische zorg voor mensen met kanker in de regio Midden-Nederland te verbeteren. Binnen en buiten de muren van de ziekenhuizen. Het overgrote deel van de patiënten brengt het merendeel van zijn ziek zijn thuis door. Daarom is het essentieel dat hij ook hier een oncologisch vangnet ervaart van professionals vanuit verschillende disciplines, die op regionaal niveau goed met elkaar samenwerken. Dat dit verder gaat dan slechts een overdracht van patiëntgegevens, vertellen we je in dit artikel aan de hand van twee mooie voorbeelden. 

Lees meer »

Artikel Buddyhuis in Loupe, door Claudia bargon

Loupe is het wetenschappelijk magazine van het St. Antonius Ziekenhuis. Naast artikelen over wetenschap en innovatie in het St. Antonius Ziekenhuis, biedt het Loupe magazine ook ruimte voor actualiteit en opinie. Met dit blad voor zorgprofessionals willen we meer bekendheid geven aan de wetenschappelijke en innovatieve activiteiten in het St. Antonius en zo kruisbestuiving stimuleren, zowel intern als extern.

Lees meer »

Metronieuws: App voor lotgenoten met kanker

Matchen met een potentiële liefde op Tinder of Happn kennen we allemaal. Maar wat nou als er een app is waar lotgenoten met kanker met elkaar kunnen matchen? Dat dacht stichting Buddyhuis ook. Daarom hebben ze samen met Data Science Lab de app Digitaal Buddyhuis gelanceerd. Digitaal contact tussen gelijkgestemden met kanker, om ervoor te zorgen dat je er nooit alleen voor staat. Metro sprak met Femke Riel, buddy en medeoprichter. „Ik geloof dat het Buddyschap zoveel mensen kan helpen.”

Lees meer »

Verwendag een succes

Samen met het St. Antonius Ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland en KMI Mammacare, organiseerden we een verwenochtend voor vrouwen met borstkanker. Een fijne wandeling met wandelcoach Ada Verkade, ontspannende yoga en elkaar ontmoeten onder het genot van iets lekkers stonden op het programma. Wat was het een mooie ochtend, soms een buitje maar ook de zon hebben we gezien. Bijzonder hoe iedereen elkaar ziet en hoort, dierbare gesprekken komen daar uit voort.

Lees meer »
18 19 ICT Health Nr 1 2020
PDF – 633,9 KB 1044 downloads
De Kracht Van Contact
PDF – 1,2 MB 1369 downloads