Artikel over Buddyhuis op RTL Nieuws

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 21:10

Ex-kankerpatiënt Femke bedenkt buddysysteem: 'Zij wist waar ik doorheen ging'

 

Zes jaar geleden kreeg Femke Riel (46) een buddy toegewezen. Ze had borstkanker en voelde de behoefte om haar vragen en zorgen te bespreken met iemand die wist waarover ze het had. De gesprekken waren zo'n succes dat Femke samen met haar oncoloog een buddysysteem opzette. Dat wordt inmiddels in meerdere ziekenhuizen gebruikt.

 

"De blije stemmen op de gang klonken vreemd in de omgeving waar ik zat, de wachtkamer van de afdeling oncologie", vertelt Femke. Het was begin 2017, ze had net de diagnose borstkanker gekregen. "De stemmen kwamen dichterbij en ik zag een prachtig stel, de vrouw had een mutsje op. Ondanks de kanker straalde deze vrouw kracht uit. Je kon dus ziek zijn, maar ook midden in het leven staan."

Dat wilde Femke ook en ze sprak haar wens uit tegen Annemiek Doeksen, de oncologisch chirurg die haar behandelde. Die wist meteen over wie ze het had en vroeg de vrouw of ze openstond voor een gesprek. "Hester en ik spraken een uur met elkaar en van het appcontact dat we daarna hadden, kunnen we wel een boek schrijven."

'Zij kan het weten'

Het is fijn een buddy te hebben in een tijd waarin alles onzeker is, vervolgt Femke. "Mijn man had bijvoorbeeld gelezen dat lopen tijdens de chemoperiode goed is. Ik dacht: lekker voor je, maar jij weet niet hoe het voelt, hoe moe ik ben. Hester appte: ik had ook nooit zin, maar door te lopen voelde ik me wel beter. Zo'n bericht motiveert, want zij kan het weten."

 

De vrouwen appen over vuurrode appelwangen na een bepaald medicijn, controlemomenten, ze steken elkaar een hart onder de riem. "Het contact was heel waardevol. Ik vertelde andere vrouwen erover en meer patiënten wilden een buddy. Binnen een jaar hadden we 150 aanmeldingen."

Intelligent matchingsysteem

Inmiddels zijn er binnen het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, waar Femke onder behandeling was, zo'n duizend buddy's. Er is gevraagd verder op te schalen naar andere afdelingen. "Zoals een buddysysteem voor kinderen met diabetes en voor ouders van wie de kinderen op de neonatale intensive care liggen."

Wat in 2019 begon met een Excellijst vol namen is nu een systeem geworden waar intelligente matchmaking achter zit. "Met alles is rekening gehouden: de privacywetgeving, maar ook de wensen en behoeften van de patiënt. De ene heeft een specifieke vraag over een behandelkeuze die gemaakt moet worden, de ander heeft behoefte aan meerdere gesprekken tijdens de behandeling."

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.