Nieuws


Deze week zijn de BuddyBeren gestart met hun nieuwe baan binnen het St. Antonius Kankercentrum

De eerste 150 beren zijn gearriveerd in het St. Antonius Ziekenhuis en elke beer wordt toegewezen aan een zieke papa of mama. Vanaf dat moment zullen de BuddyBeren 24 uur per dag klaar staan om hun bijdrage te leveren. Omdat er hoge eisen gesteld worden aan een BuddyBeer volgde een intensieve selectieronde waarbij alleen de beren met de allerbeste sociale vaardigheden geschikt zijn bevonden. De 150 beren die door de selectie zijn gekomen, zijn uitgerust met speciale BuddyBeer t-shirts zodat zij duidelijk te herkennen zijn.

We hebben veel meer BuddyBeren nodig, daarom gaat de werving & selectie door! Wilt u hier uw steentje aan bijdragen, neem dan contact met ons op via info@buddyhuis.nl.


Het Buddyhuis bij radio rtv utrecht

Het Buddyhuis was in de uitzending van ‘Utrecht komt thuis’ op de radio bij RTV Utrecht. Via de link in onderstaande foto is de uitzending te beluisteren.
Vanaf minuut 14.25 start het interview. 

 


Buddy beer

Met dank aan het landelijk initiatief 'Veel Liefs' en een aantal fantastische sponsoren kunnen we de eerste BuddyBeren uitdelen!  De BuddyBeer is er voor kinderen van wie een ouder kanker heeft. Door de coronacrisis mogen ouders tijdens een ziekenhuisopname hun kinderen niet of nauwelijks zien vanwege besmettingsgevaar. Daarom willen wij deze kinderen en hun ouders steunen met een BuddyBeer.

 

De BuddyBeer is bedoeld als ‘verzachter’ in het proces dat ouders en kinderen doormaken bij een ziekenhuisopname. De ouder die moet worden opgenomen, krijgt van haar kind(eren) de BuddyBeer mee naar het ziekenhuis. Kinderen ervaren dat als troostend: mama of papa is niet alleen in het ziekenhuis. Daarnaast heeft de BuddyBeer een narratieve functie: het helpt de ouder om kinderen te vertellen wat zij meemaakt in het ziekenhuis. Zo kan de ouder foto’s of video’s maken van alles wat de BuddyBeer beleeft in het ziekenhuis. Voor optimaal gebruik van de BuddyBeer zullen er door artsen en verpleegkundigen ook fimpjes gemaakt worden van BuddyBeer in het ziekenhuis. Deze fimpjes worden door het Buddyhuis gedeeld via de Familie Pagina op deze website en ons youtube kanaal.

 

c4real en Het buddyhuis lanceren animatiefilm voor kinderen en tieners

Een animatiefilm voor kinderen en tieners van wie een (groot)ouder kanker krijgt. Een beknopte uitleg over wat kanker is en wat het met jouw gevoelens kan doen. Als een (groot)ouder kanker krijgt kan dat bij een kind veel vragen oproepen. We hopen dat deze video antwoorden geeft en helpt bij het starten van een gesprek over dit vaak toch lastige onderwerp. 


40 gezichten van borstkanker - Aflevering 21: Femke

dinsdag, 11 augustus 2020

In ons jubileumjaar waarin we 40 jaar bestaan, laten we elke week een ander gezicht van borstkanker zien. Het gezicht van vandaag is Femke Riel (44). Femke kreeg in 2016 de diagnose borstkanker. Even stond haar leven compleet op zijn kop. Totdat ze Hester ontmoette, een sprankelende vrouw die positief in het leven stond. Dankzij het contact met een gelijkgestemde heeft Femke alles kunnen verwerken. Om andere kankerpatiënten met elkaar in contact te brengen, richtte ze Stichting Buddyhuis op.

 

Lees het volledige artikel via de volgende link:

40 gezichten van borstkanker - Aflevering 21: Femke


Bouw digitale buddyhuis van start

Geschreven door Femke Riel, initiatiefneemster Buddyhuis

Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Zo ook bij mij, toen ik eind 2016 de diagnose borstkanker kreeg. “Alsof de grond onder je voeten wegzakt.” Als ik een paar dagen later gespannen in de wachtkamer van het St. Antonius Ziekenhuis plaatsneem voor de uitslag van de MRI-scan, zit daar ook Hester, ‘een stralende vrouw met een mutsje op’. Ze had zo’n positieve uitstraling, maar ik wist meteen: zij heeft het ook. Oncologisch chirurg Annemiek Doeksen bracht ons met elkaar in contact en zo werden wij buddy’s voor elkaar gedurende het behandeltraject en daarna. Die ontmoeting is het begin van de oprichting van het Buddyhuis, voor steun na de diagnose kanker. 

Mijn droom is om deze vorm van psychosociale hulp bereikbaar te maken voor iedere kankerpatiënt. Een droom die met de ontwikkeling van een eigen app dichterbij lijkt dan ooit.

Bouw Digitale Buddyhuis van start! 

Afgelopen week is begonnen met de bouw van het Digitale Buddyhuis. Stichting Buddyhuis had al plannen om een digitale variant te bouwen, de situatie rondom het coronavirus heeft dit proces versneld.

Het Buddyhuis, verbonden aan het Kankercentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, biedt de mogelijkheid tot het ontmoeten van ervaringsgelijken. Tot begin maart van dit jaar was er elke dinsdag een inloop in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Daarnaast zijn er inmiddels een drietal wandelgroepen, waar kankerpatiënten tijdens het wandelen en onder begeleiding van een ervaren wandelcoach met elkaar van gedachten wisselen. Een prettige manier van het delen van emoties, gevoelens en bovendien goed voor de gezondheid!

De toename van het aantal patiënten dat zich prettig voelt bij de dienstverlening van het Buddyhuis in combinatie met het feit dat afdelingen binnen het St. Antonius Ziekenhuis slechts beperkt toegankelijk waren door het coronavirus, maakt de versnelde bouw van het digitale Buddyhuis noodzakelijk.

Wat biedt het Digitale Buddyhuis in de toekomst

1)    Een app waarmee buddy’s binnen een beveiligde en beschermde omgeving contact met elkaar kunnen hebben via een chatfunctie en videobellen.

2)    Een platform waar informatie is te vinden die afgestemd is op het ziektebeeld van de patiënt en nuttige informatie over bijvoorbeeld de wandelgroepen, webinars en services binnen & buiten het ziekenhuis. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat alle informatie uitvoerig gecontroleerd wordt door medici van het betrokken ziekenhuis.

3)    Een tool waarbij intelligente matchmaking plaatsvindt tussen buddy’s. De huidige omvang van de pool, nu 320 ingeschreven patiënten, de groeiende vraag en de aanstaande uitbreiding naar andere oncologische afdelingen maken deze matchmaking noodzakelijk en vooral zeer wenselijk. Zo kan nog sneller een match gemaakt worden. Wachten is in tijden van veel onzekerheid ontzettend vervelend en een hulplijn, zoals het contact met een buddy, geeft dan veel rust. 

De app wordt ontwikkeld door Data Science Lab, een team van digitale denkers dat data omzet in waardevolle kennis en oplossingen. Onder het Data For Good programma, vinden de eerste ontwikkelingen van de app al plaats. Wij hopen met extra sponsoren het ontwikkelproces te versnellen. 

Wat is ‘Het Buddyhuis’

Het Buddyhuis brengt (ex-)kankerpatiënten en hun naasten samen om ervaringen te delen, als vraagbaak te fungeren, activiteiten te ontplooien en adviezen te geven om de levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren, zowel voor, tijdens als na de ziekte. Dit alles altijd onder de paraplu van het ziekenhuis, dit biedt in tijden van onzekerheid veel veiligheid. 


Als kanker het gezin raakt

Kanker heb je niet alleen, vaak is het hele gezin uit balans als een ouder of grootouder ziek is. Vanuit het St. Antonius Ziekenhuis en het Buddyhuis besteden we daarom ook veel aandacht aan kinderen en partners.

Binnenkort lanceren we, met dank aan C4Real, een animatiefilm voor kinderen en tieners van wie kanker hun gezin raakt, er is een chemo aftelkalender in ontwikkeling en we hopen zo snel mogelijk met kinderen en hun eigen ‘Beer Buddy’ het berenziekenhuis te kunnen bezoeken.

 

Volg voor meer informatie de volgende link:

https://www.oncocarechallenge.nl/…/mijn-grootouder-heeft-ka…

 


Het st. antonius borstcentrum en buddyhuis organiseren webinars 'borstkanker in je leven: neem de regie'


Buddyhuis in 'inzicht' - tijdschrift voor nlp

Download hier het complete artikel: 

De Kracht Van Contact
PDF – 1.2 MB 230 downloads

Zondag 5 april, Vandaag zou de buddyloop plaatsvinden...

Alle ingrediënten waren aanwezig om er een fantastisch evenement van te maken. Zoals jullie kunnen zien hadden we mooi weer besteld. Er hadden zich al zo’n 70 wandelaars aangemeld. De route was uitgestippeld. Alle lopers zouden voorzien worden van lekker eten en drinken. Masseurs stonden klaar en de burgemeester van Utrecht, Dhr. Jan van Zanen, zou alle wandelaars een warm welkom heten bij de finish in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Samen hadden we al meer dan €20.000,- opgehaald en dat zou nog veel meer worden!

 

Maar toen, toen kwam Corona roet in het eten gooien. Wandelen mag niet meer in groepen maar beter nog blijven we met z’n allen gewoon thuis. Wie had gedacht dat de wereld er zo anders uit zou zien?

 

De Buddyloop was bedacht om aandacht te vragen en geld op te halen voor het Buddyhuis.

Patiënten die de diagnose kanker ontvangen kunnen overspoeld raken door emoties van angst en onzekerheid. Het contact met een buddy is dan heel waardevol.

 

Met de komst van Corona is de vraag naar buddy’s toegenomen en moeten we opschalen in digitalisering om ervoor te zorgen dat we het buddyschap ook nu kunnen faciliteren. Er zijn momenteel mensen die horen dat ze kanker hebben maar niet behandeld kunnen worden door toedoen van het virus. Tevens horen we over mensen die wel behandeld worden maar helemaal alleen door dit traject moeten omdat ook hier het afstand houden geldt.

Vanuit het buddyhuis doen we er alles aan om juist ook nu zo veel mogelijk kankerpatiënten een hart onder de riem steken.

 

Hoe en wanneer de Buddyloop plaats zal gaan vinden durven we nog niet te beloven. Op dit moment kan ik alleen de hoop uitspreken dat jullie mee blijven lopen op de weg die we ingeslagen zijn. Ook het Buddyhuis is volop in beweging.

 

Deel je stappen en wandelkilometers met ons via alle digitale paden en help zo donaties te werven zodat we er ook nu voor alle patiënten kunnen zijn!

 

Doneren aan het buddyhuis

 

Zelf een donatie actie starten en lid worden van de teaminzamelingsactie ‘Buddyhuis’ of heb je een andere vraag? Mail mij dan op femke@buddyhuis.nl.

 

Al blijven we allemaal thuis, we zijn er voor elkaar!

Liefs, Femke

Stichting Buddyhuis www.buddyhuis.nl

 

Digitale paden:

Twitter

Instagram

Facebook

LinkedIn


Buddyhuis ontvangt prijs van ing nederland fonds

In deze moeilijke en onzekere tijd, heeft Stichting Buddyhuis heel goed nieuws ontvangen! Vandaag mocht Claudia namelijk een prachtige prijs in ontvangst nemen van het ING Nederland Fonds. Heel veel dank aan al onze stemmers gedurende de campagne van 'Help Nederland vooruit'!


De Buddyloop: complete route met Trainings- & voedingsadvies

Onderstaand de complete route van de buddyloop, klik op de route voor trainings- en voedingsadvies.

Schrijf je nu in en start met trainen!

https://info.champ.nl/buddyhuis/


Stem op het buddyhuis


De buddyloop 

Schrap al je afspraken voor zondag 5 april 2020. Tover je wandelschoenen uit de kast. En start met trainen voor de Buddyloop: een wandelevenement om geld op te halen voor het Buddyhuis.

Het doel? Nog meer mensen met elkaar verbinden en samen proberen het streefbedrag van €100.000,- te halen om alle dromen van het Buddyhuis waar te maken. Bovenaan ons verlanglijstje staan: het ontwikkelen van een app om buddy's met elkaar in contact te brengen maar ook om alle informatie rondom kanker te stroomlijnen en psychosociale zorg nog makkelijker bereikbaar te maken. Een huiskamer waarin je elkaar kan ontmoeten. En het organiseren van activiteiten om ook partners en kinderen een sociaal vangnet te kunnen bieden.

Ga voor de 42 kilometer of kies voor de Estafetteloop. Loop jij mee? 


Buddyhuis in nieuws uit nieuwegein & ijsselstein - 14 januari 2020

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel in video.


Buddyhuis in Algemeen Dagblad - 20 december 2019

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel en video.


BUddyhuis ontvangt K.F. Hein stimuleringsprijs 2019

Voor de K.F. Hein Stimuleringsprijs riep het fonds in oktober Utrechtse maatschappelijke en sociale organisaties op zich aan te melden met een bijzonder, nieuw en vernieuwend initiatief binnen zorg en welzijn. Met het initiatief ontstaan er nieuwe kansen en mogelijkheden voor kwetsbare groepen in de samenleving. Dit leverde 15 mooie inzendingen op.

Drie organisaties, waaronder Stichting Buddyhuis, waren genomineerd. Op 16 december jl. nam Femke Riel de prijs in ontvangst.


Buddyhuis in gesprek met familie olivette

Klik op de afbeelding om naar de blog van de Familie Olivette te gaan.


Buddyhuis in de telegraaf - 19 november 2019


Presentatie Buddyhuis Oncologiedagen - 20 november 2019

Het Buddyhuis is geselecteerd voor een posterpitch tijdens de V&VN Oncologiedagen. De poster kunt u hier alvast bekijken. Claudia Bargon zal de pitch houden.


Deelname Santeon verbeter initiatief 2019

 


Buddyhuis is officieel Stichting Buddyhuis 18 oktober 2019

Op 18 oktober 2019 zijn Femke Riel en Claudia Bargon bij de notaris geweest en is Stichting Buddyhuis officieel een feit.


Het Buddyhuis werd genomineerd voor de OncoCareChallenge 2019

Ieder jaar steunt de OncoCareChallenge nieuwe innovatieve ideeën om de zorg rondom kanker te verbeteren.

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Tijdschrift HDI - HELEN magazine

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Leische Rijn Magazine

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Femke in de Molenkruier - 23 januari 2019

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Interview met Femke Riel over het Buddyhuis - 4 december 2018

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.