Nieuws


A match made in heaven? Nee. Een match made on earth!

Stichting Buddyhuis en Growtivity koppelen (kanker)patiënten digitaal aan een buddy. Iemand die naast de patiënt staat in het hier-en-nu. Iemand die de complexe situatie volledig begrijpt en kan adviseren vanuit eigen ervaring. 

Buiten het feit dat deze matches veel onzekerheid wegnemen bij kankerpatiënten, ontlast het de zwaar belastte zorgsector. Lees het persoonlijke verhaal van Femke Riel, initiatiefnemer van Buddyhuis, en hoe de samenwerking met Growtivity tot stand kwam om te voldoen aan de groeiende vraag naar matching met buddy’s.

Lees hier het hele artikel


Stichting Buddyhuis genomineerd voor de Nederlandse loterij in beweging prijs

Sttichting Buddyhuis wil graag uitbreiden in locaties en aanbod

door: Bas Kammenga | 20 oktober 2022

Eén van de vier genomineerden voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs in 2022 is Stichting Buddyhuis en meer specifiek de wandeltherapie ‘Stap je beter’ die de stichting kosteloos organiseert voor kankerpatiënten. Initiatiefneemster en projectmanager Femke Riel vertelt over de ontstaansgeschiedenis, werkwijze en toekomstplannen.

Lees hier het hele artikel

 


oncomid - Transmuraal samenwerken in het hart van nederland

Oncomid werkt samen met regionale zorgpartners om de medische zorg voor mensen met kanker in de regio Midden-Nederland te verbeteren. Binnen en buiten de muren van de ziekenhuizen. Het overgrote deel van de patiënten brengt het merendeel van zijn ziek zijn thuis door. Daarom is het essentieel dat hij ook hier een oncologisch vangnet ervaart van professionals vanuit verschillende disciplines, die op regionaal niveau goed met elkaar samenwerken. Dat dit verder gaat dan slechts een overdracht van patiëntgegevens, vertellen we je in dit artikel aan de hand van twee mooie voorbeelden.

Lees hier het hele artikel


artikel uit Oncologica nummer 1 2022; borstkanker, neem de regie!


Artikel Buddyhuis in Loupe, door Claudia bargon

Loupe is het wetenschappelijk magazine van het St. Antonius Ziekenhuis. Naast artikelen over wetenschap en innovatie in het St. Antonius Ziekenhuis, biedt het Loupe magazine ook ruimte voor actualiteit en opinie. Met dit blad voor zorgprofessionals willen we meer bekendheid geven aan de wetenschappelijke en innovatieve activiteiten in het St. Antonius en zo kruisbestuiving stimuleren, zowel intern als extern.

Loupe verschijnt vier maal per jaar en is digitaal beschikbaar, zowel de meest recente uitgave als de eerder verschenen versies. De gedrukte versie wordt intern, maar ook buiten het St. Antonius verspreid, onder andere aan huisartsen in de regio en samenwerkende ziekenhuizen (Santeon en STZ). 

Van de redactie, Miebet Wilhelm: Dat we innovatie een warm hart toedragen in ons ziekenhuis lees je terug in de bijdrage van Claudia Bargon, die ons uitlegt hoe het Buddyhuis helpt om kwaliteit van leven en welzijn van (borst)kankerpatiënten te verbeteren.

 


App voor lotgenoten met kanker

Matchen met een potentiële liefde op Tinder of Happn kennen we allemaal. Maar wat nou als er een app is waar lotgenoten met kanker met elkaar kunnen matchen? Dat dacht stichting Buddyhuis ook. Daarom hebben ze samen met Data Science Lab de app Digitaal Buddyhuis gelanceerd. Digitaal contact tussen gelijkgestemden met kanker, om ervoor te zorgen dat je er nooit alleen voor staat. Metro sprak met Femke Riel, buddy en medeoprichter. „Ik geloof dat het Buddyschap zoveel mensen kan helpen.”


Verwendag was een succes

Samen met het St. Antonius Ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland en KMI Mammacare, organiseerden we een verwenochtend voor vrouwen met borstkanker. Een fijne wandeling met wandelcoach Ada Verkade, ontspannende yoga en elkaar ontmoeten onder het genot van iets lekkers stonden op het programma. Wat was het een mooie ochtend, soms een buitje maar ook de zon hebben we gezien. Bijzonder hoe iedereen elkaar ziet en hoort, dierbare gesprekken komen daar uit voort.

Dank aan Paula's Choice Nederland, Rituals Cosmetics, KMI Mammacare en Vermaat Groep voor het samenstellen van een heerlijk gevulde tas met verwennerijen voor alle deelnemers & Anafora Utrecht voor de gastvrije ontvangst!


Buddyhuis op radio 2 bij '100 uur voor KWF'


Buddyloop levert 10.000 euro op

Op pinkstermaandag was het zover: patiënten en medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis liepen samen met ambassadeurs van het Buddyhuis de eerste Buddyloop, een wandeling van ruim 45 kilometer tussen de drie locaties van het St. Antonius Ziekenhuis. Ongeveer 70 wandelaars liepen (deels) mee en haalden samen bijna 10.000 euro op.
Deelnemers liepen ieder met zijn/haar eigen redenen mee, wat resulteerde in bijzondere gesprekken en ontmoetingen. Juist deze combinatie van zorgverleners, patiënten en naasten maakte de buddyloop tot een emotionele en bijzondere tocht.
 
De buddyloop werd georganiseerd door het Buddyhuis, dat gelijkgestemden aan elkaar verbindt. Hiermee wordt aandacht gevraagd en donaties opgehaald voor de initiatieven van het Buddyhuis, zoals een app om veilig digitaal contact te faciliteren tussen buddy’s, buddyberen om troost te bieden aan kinderen, wandelgroepen voor patiënten met begeleiding van professionele wandelcoaches en de organisatie van webinars voor patiënten en hun naasten.
 
Daarnaast opent in het St. Antonius Utrecht binnenkort de Antonius Lounge. Onderdeel hiervan is de ruimte voor bezoekers van het Buddyhuis en St. Antonius Kankercentrum. Patiënten en naasten kunnen elkaar hier in huiselijke sfeer ontmoeten, een kop koffie drinken of even napraten.
Wilt u nog een steentje bijdragen zodat we nieuwe stappen kunnen blijven zetten dan is dat fantastisch! 

 

Over deze bijzondere wandeling is ook geschreven in de pers:


De Geraakt-door-kankerlijn voor emotionele steun


digitale Buddyhuis biedt uitgestoken hand bij kanker

18 19 ICT Health Nr 1 2020
PDF – 633,9 KB 644 downloads

wereldkankerdag 4 februari 2021

Over Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning.

Rond Wereldkankerdag kun je (nader) kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Dit jaar zetten zij vooral online hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding of een lezing. Kijk voor meer informatie op www.wereldkankerdag.nl 


Waarom er een buddyhuis app komt - nominatie medtronic tijdens chirurgendagen 2020


De buddyberen in het nieuws


Podcast 'Over kanker gesproken'


Deze week zijn de BuddyBeren gestart met hun nieuwe baan binnen het St. Antonius Kankercentrum

De eerste 150 beren zijn gearriveerd in het St. Antonius Ziekenhuis en elke beer wordt toegewezen aan een zieke papa of mama. Vanaf dat moment zullen de BuddyBeren 24 uur per dag klaar staan om hun bijdrage te leveren. Omdat er hoge eisen gesteld worden aan een BuddyBeer volgde een intensieve selectieronde waarbij alleen de beren met de allerbeste sociale vaardigheden geschikt zijn bevonden. De 150 beren die door de selectie zijn gekomen, zijn uitgerust met speciale BuddyBeer t-shirts zodat zij duidelijk te herkennen zijn.

We hebben veel meer BuddyBeren nodig, daarom gaat de werving & selectie door! Wilt u hier uw steentje aan bijdragen, neem dan contact met ons op via info@buddyhuis.nl.


Het Buddyhuis bij radio rtv utrecht

Het Buddyhuis was in de uitzending van ‘Utrecht komt thuis’ op de radio bij RTV Utrecht. Via de link in onderstaande foto is de uitzending te beluisteren.
Vanaf minuut 14.25 start het interview. 

 


Buddy beer

Met dank aan het landelijk initiatief 'Veel Liefs' en een aantal fantastische sponsoren kunnen we de eerste BuddyBeren uitdelen!  De BuddyBeer is er voor kinderen van wie een ouder kanker heeft. Door de coronacrisis mogen ouders tijdens een ziekenhuisopname hun kinderen niet of nauwelijks zien vanwege besmettingsgevaar. Daarom willen wij deze kinderen en hun ouders steunen met een BuddyBeer.

 

De BuddyBeer is bedoeld als ‘verzachter’ in het proces dat ouders en kinderen doormaken bij een ziekenhuisopname. De ouder die moet worden opgenomen, krijgt van haar kind(eren) de BuddyBeer mee naar het ziekenhuis. Kinderen ervaren dat als troostend: mama of papa is niet alleen in het ziekenhuis. Daarnaast heeft de BuddyBeer een narratieve functie: het helpt de ouder om kinderen te vertellen wat zij meemaakt in het ziekenhuis. Zo kan de ouder foto’s of video’s maken van alles wat de BuddyBeer beleeft in het ziekenhuis. Voor optimaal gebruik van de BuddyBeer zullen er door artsen en verpleegkundigen ook fimpjes gemaakt worden van BuddyBeer in het ziekenhuis. Deze fimpjes worden door het Buddyhuis gedeeld via de Familie Pagina op deze website en ons youtube kanaal.

 

c4real en Het buddyhuis lanceren animatiefilm voor kinderen en tieners

Een animatiefilm voor kinderen en tieners van wie een (groot)ouder kanker krijgt. Een beknopte uitleg over wat kanker is en wat het met jouw gevoelens kan doen. Als een (groot)ouder kanker krijgt kan dat bij een kind veel vragen oproepen. We hopen dat deze video antwoorden geeft en helpt bij het starten van een gesprek over dit vaak toch lastige onderwerp. 


40 gezichten van borstkanker - Aflevering 21: Femke

dinsdag, 11 augustus 2020

In ons jubileumjaar waarin we 40 jaar bestaan, laten we elke week een ander gezicht van borstkanker zien. Het gezicht van vandaag is Femke Riel (44). Femke kreeg in 2016 de diagnose borstkanker. Even stond haar leven compleet op zijn kop. Totdat ze Hester ontmoette, een sprankelende vrouw die positief in het leven stond. Dankzij het contact met een gelijkgestemde heeft Femke alles kunnen verwerken. Om andere kankerpatiënten met elkaar in contact te brengen, richtte ze Stichting Buddyhuis op.

 

Lees het volledige artikel via de volgende link:

40 gezichten van borstkanker - Aflevering 21: Femke


Bouw digitale buddyhuis van start

Geschreven door Femke Riel, initiatiefneemster Buddyhuis

Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Zo ook bij mij, toen ik eind 2016 de diagnose borstkanker kreeg. “Alsof de grond onder je voeten wegzakt.” Als ik een paar dagen later gespannen in de wachtkamer van het St. Antonius Ziekenhuis plaatsneem voor de uitslag van de MRI-scan, zit daar ook Hester, ‘een stralende vrouw met een mutsje op’. Ze had zo’n positieve uitstraling, maar ik wist meteen: zij heeft het ook. Oncologisch chirurg Annemiek Doeksen bracht ons met elkaar in contact en zo werden wij buddy’s voor elkaar gedurende het behandeltraject en daarna. Die ontmoeting is het begin van de oprichting van het Buddyhuis, voor steun na de diagnose kanker. 

Mijn droom is om deze vorm van psychosociale hulp bereikbaar te maken voor iedere kankerpatiënt. Een droom die met de ontwikkeling van een eigen app dichterbij lijkt dan ooit.

Bouw Digitale Buddyhuis van start! 

Afgelopen week is begonnen met de bouw van het Digitale Buddyhuis. Stichting Buddyhuis had al plannen om een digitale variant te bouwen, de situatie rondom het coronavirus heeft dit proces versneld.

Het Buddyhuis, verbonden aan het Kankercentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, biedt de mogelijkheid tot het ontmoeten van ervaringsgelijken. Tot begin maart van dit jaar was er elke dinsdag een inloop in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Daarnaast zijn er inmiddels een drietal wandelgroepen, waar kankerpatiënten tijdens het wandelen en onder begeleiding van een ervaren wandelcoach met elkaar van gedachten wisselen. Een prettige manier van het delen van emoties, gevoelens en bovendien goed voor de gezondheid!

De toename van het aantal patiënten dat zich prettig voelt bij de dienstverlening van het Buddyhuis in combinatie met het feit dat afdelingen binnen het St. Antonius Ziekenhuis slechts beperkt toegankelijk waren door het coronavirus, maakt de versnelde bouw van het digitale Buddyhuis noodzakelijk.

Wat biedt het Digitale Buddyhuis in de toekomst

1)    Een app waarmee buddy’s binnen een beveiligde en beschermde omgeving contact met elkaar kunnen hebben via een chatfunctie en videobellen.

2)    Een platform waar informatie is te vinden die afgestemd is op het ziektebeeld van de patiënt en nuttige informatie over bijvoorbeeld de wandelgroepen, webinars en services binnen & buiten het ziekenhuis. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat alle informatie uitvoerig gecontroleerd wordt door medici van het betrokken ziekenhuis.

3)    Een tool waarbij intelligente matchmaking plaatsvindt tussen buddy’s. De huidige omvang van de pool, nu 320 ingeschreven patiënten, de groeiende vraag en de aanstaande uitbreiding naar andere oncologische afdelingen maken deze matchmaking noodzakelijk en vooral zeer wenselijk. Zo kan nog sneller een match gemaakt worden. Wachten is in tijden van veel onzekerheid ontzettend vervelend en een hulplijn, zoals het contact met een buddy, geeft dan veel rust. 

De app wordt ontwikkeld door Data Science Lab, een team van digitale denkers dat data omzet in waardevolle kennis en oplossingen. Onder het Data For Good programma, vinden de eerste ontwikkelingen van de app al plaats. Wij hopen met extra sponsoren het ontwikkelproces te versnellen. 

Wat is ‘Het Buddyhuis’

Het Buddyhuis brengt (ex-)kankerpatiënten en hun naasten samen om ervaringen te delen, als vraagbaak te fungeren, activiteiten te ontplooien en adviezen te geven om de levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren, zowel voor, tijdens als na de ziekte. Dit alles altijd onder de paraplu van het ziekenhuis, dit biedt in tijden van onzekerheid veel veiligheid. 


Buddyhuis in 'inzicht' - tijdschrift voor nlp

Download hier het complete artikel: 

De Kracht Van Contact
PDF – 1,2 MB 967 downloads

Buddyhuis ontvangt prijs van ing nederland fonds

In deze moeilijke en onzekere tijd, heeft Stichting Buddyhuis heel goed nieuws ontvangen! Vandaag mocht Claudia namelijk een prachtige prijs in ontvangst nemen van het ING Nederland Fonds. Heel veel dank aan al onze stemmers gedurende de campagne van 'Help Nederland vooruit'!


Buddyhuis in nieuws uit nieuwegein & ijsselstein - 14 januari 2020

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel in video.


Buddyhuis in Algemeen Dagblad - 20 december 2019

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel en video.


BUddyhuis ontvangt K.F. Hein stimuleringsprijs 2019

Voor de K.F. Hein Stimuleringsprijs riep het fonds in oktober Utrechtse maatschappelijke en sociale organisaties op zich aan te melden met een bijzonder, nieuw en vernieuwend initiatief binnen zorg en welzijn. Met het initiatief ontstaan er nieuwe kansen en mogelijkheden voor kwetsbare groepen in de samenleving. Dit leverde 15 mooie inzendingen op.

Drie organisaties, waaronder Stichting Buddyhuis, waren genomineerd. Op 16 december jl. nam Femke Riel de prijs in ontvangst.


Buddyhuis in gesprek met familie olivette

Klik op de afbeelding om naar de blog van de Familie Olivette te gaan.


Buddyhuis in de telegraaf - 19 november 2019


Presentatie Buddyhuis Oncologiedagen - 20 november 2019

Het Buddyhuis is geselecteerd voor een posterpitch tijdens de V&VN Oncologiedagen. De poster kunt u hier alvast bekijken. Claudia Bargon zal de pitch houden.


Deelname Santeon verbeter initiatief 2019

 


Buddyhuis is officieel Stichting Buddyhuis 18 oktober 2019

Op 18 oktober 2019 zijn Femke Riel en Claudia Bargon bij de notaris geweest en is Stichting Buddyhuis officieel een feit.


Het Buddyhuis werd genomineerd voor de OncoCareChallenge 2019

Ieder jaar steunt de OncoCareChallenge nieuwe innovatieve ideeën om de zorg rondom kanker te verbeteren.

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Tijdschrift HDI - HELEN magazine

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Leische Rijn Magazine

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Femke in de Molenkruier - 23 januari 2019

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.


Interview met Femke Riel over het Buddyhuis - 4 december 2018

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.