Buddy's

Het Buddyhuis is zo’n fijne plek! Gecreëerd door een vrouw die weet wat er nodig is als je hoort dat je kanker hebt. Je komt er thuis bij ervaringsgelijken en het voelt echt als een warm bad. Juist omdat de mensen binnen het Buddyhuis weten hoe het voelt om geraakt te zijn door kanker, kunnen zij inspelen op de behoeftes van hun bezoekers; een luisterend oor bieden, een rustige plek voor een goed gesprek, activiteiten die je weer op de been helpen. Een plek waar je informatie en steun kunt vinden.
De contacten die je daar legt, maken dat je je gezien en gehoord voelt. De herkenning in de verhalen van andere patiënten maken dat je je minder eenzaam voelt. En dat alles bij elkaar opgeteld maakt het Buddyhuis zo enorm waardevol, dat gun je iedereen!

 

Op 11 juni 2019, ging ik voor het eerst naar het Buddyhuis. Femke Riel, de oprichtster,  verwelkomde mij. Wat fijn: een ervaringsdeskundige, die mij meteen begreep. Al gauw ging ik op de woensdag mee wandelen met de buddywandelgroep. Ada Verkade, was de wandelcoach en ook ervaringsdeskundige. Zij werd in het begin mijn buddy, dat was heel fijn. Ik ging zo vaak mogelijk op woensdag mee wandelen. Er kwamen steeds meer vrouwen mee lopen en we werden eigenlijk elkaars buddy. Er was zoveel herkenning, begrip, steun, maar ook plezier. Zoveel verschillende vrouwen, maar we begrepen elkaar, vaak was een half woord genoeg. Ik keek elke keer naar de woensdag uit.
Nu ben ik op het punt gekomen, dat de kanker meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Ik ben bezig met andere dingen, ik ga verder. Dat heb ik voor een groot deel te danken aan het Buddyhuis. Ik wil dan ook Femke en Ada bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Zij doen fantastisch werk. Ik hoop dat het Buddyhuis nog heel lang zal bestaan, dat gun ik andere vrouwen en mannen ook!
 

Het Buddyhuis geeft mensen met borstkanker (en binnenkort ook andere kankersoorten) een plek om zijn/haar verhaal kwijt te kunnen, te leren van ervaringen van lotgenoten, of gewoon een kopje koffie te komen drinken. In de onzekere tijd na de diagnose, maar ook in het behandeltraject en na die tijd geeft de ervaring van anderen een houvast. Dit is ook wat bezoekers van het Buddyhuis weergeven.
Het unieke aan het Buddyhuis is de samenwerking met artsen van het St. Antonius Ziekenhuis In Utrecht. Ook bevindt het Buddyhuis zich in dit ziekenhuis.
Door regelmatig overleg met het behandelteam is de kwaliteit van het Buddyhuis gewaarborgd.

 

Als lotgenoten begrijp je elkaar als geen ander! En dit is een mooi en fantastisch initiatief om in deze - nogal wat bijzondere tijd - met elkaar in contact te komen! Ervaringen te delen, te luisteren, er voor een ander te kunnen zijn. Zo kan iemand voor jou een Buddy zijn of jij kan dat voor een ander zijn.”

Zorgverleners

Vanuit mijn functie als verpleegkundig specialist borstkanker ben ik trots op Het Buddyhuis.
Het is erg fijn dat ik als zorgprofessional een patiënt kan aanbieden in contact te komen met een ervaringsgelijke die al heeft meegemaakt waar mijn patiënt nu ook voor staat. Een stukje steun ontvangen, herkenning en begeleiding omdat een ervaringsgelijke precies weet waar je als patiënt midden in zit als je net de diagnose borstkanker te horen hebt gekregen.

Veel van mijn patiënten maken gebruik van het Buddyhuis, ook van de groepsactiviteiten zoals de wandelgroep.

Afgelopen 2 jaar heeft het buddyhuis ook geresulteerd in actief betrokken patiënten die willen meedenken over zorgverbeteringsinitiatieven binnen de borstkankerzorg in ons ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij het organiseren van informatiebijeenkomsten laten wij nu patiënten meedenken en ook hun verhaal vertellen, dit sluit heel goed aan. Patiënten voelen zich gehoord en gezien en geven een positieve wending aan het ziek zijn. En als zorgprofessionals weten we beter dat wat we ontwikkelen ook aansluit bij de behoeftes.

Hoe mooi kan het zijn als straks elke kankerpatiënt in contact kan komen met een buddy? En er straks in meerdere centra in Nederland onderling patiëntencontact ontstaat . Hoe fijn als voor patiënten ook de voorlichtingsinformatie van het ziekenhuis en links naar betrouwbare relevante websites terug te vinden zijn in 1 app. Ik geloof in het digitale buddyhuis en hoop van harte dat dit straks voor elke kankerpatiënt beschikbaar is.

 

Aanbevelingsbrieven

Aanbeveling Digitale Buddyhuis Vier Buddys
PDF – 104,8 KB 818 downloads
Aanbeveling Digitale Buddyhuis BVN
PDF – 112,0 KB 778 downloads
Aanbeveling Digitale Buddyhuis Kanker Nl
Afbeelding – 146,7 KB 790 downloads

Over de recent gepubliceerde animatiefilm. 

Ik sprak een ouder echtpaar, hij prostaatkanker, zij borstkanker, kleinkinderen hebben filmpje van Buddyhuis bekeken, snappen het nu, biedt een goed gesprek, zo waardevol!