Uitbreiding buddyzorg: nu ook voor ouders van te vroeg geboren en/of zieke baby’s op de Neonatale Intensive Care (NICU)

Na het succes van buddyzorg op de afdeling kinderchirurgie kunnen nu ook ouders van baby’s die te vroeg, te klein, of te ziek zijn geboren in het WKZ gekoppeld worden aan een buddy. Ook hier is het doel om buddyvragers en buddygevers met elkaar in contact te brengen en zo support te krijgen tijdens of na ziekenhuisopname.

Uit eerder onderzoek met ouders op de afdeling neonatologie van het WKZ blijkt dat het voor ouders heel fijn is om herkenning te krijgen, gezien te worden en vragen te kunnen stellen aan ervaringsdeskundigen. Vaak is 1 woord of blik genoeg als basis voor vertrouwen wederzijds.

Vanuit de neonatale intensive care afdeling (NICU) is in samenwerking met Stichting Buddyhuis hiervoor het buddyproject uitgebreid. Ouders kunnen zich aanmelden om buddy te worden of een buddy te krijgen en worden door de afdeling aan elkaar gekoppeld.

Wilt u als ouder deelnemen aan dit buddyproject, stuur dan een mail naar Sophie van der Schoor via 

s.r.d.vanderschoor-2@umcutrecht.nl 

Buddyzorg voor ouders van baby's met een aangeboren darm- of slokdarmafwijking

Op afdeling Papegaai van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht kunnen ouders van een baby met een aangeboren darm- of slokdarmafwijking sinds kort gekoppeld worden aan een buddy.

Een buddy is in dit geval een andere ouder met een vergelijkbare ervaring. Op dit moment is dit project beschikbaar voor ouders van kinderen met slokdarmafsluiting (oesofagusatresie), de ziekte van Hirschsprung en anorectale malformatie.

Als ouders te horen krijgen dat hun kind een van deze aandoeningen heeft, komt er veel op hen af. Naast de begeleiding en informatie van ziekenhuismedewerkers, hebben zij ook veel praktische vragen. Denk aan: hoe regel je de zorg in het dagelijks leven? Moet je stoppen met werken of hoe regel je de kinderopvang? Voor ouders is het dan fijn dat ze met een andere ouder ervaringen kunnen delen, tips kunnen uitwisselen en er voor elkaar kunnen zijn. Vanuit de vakgroep kinderchirurgie en afdeling Papegaai is in samenwerking met Stichting Buddyhuis hiervoor het buddyproject opgezet. Ouders kunnen zich aanmelden om buddy te worden of een buddy te krijgen en worden door de afdeling aan elkaar gekoppeld. De ervaringen van deelnemende ouders zijn heel goed!

Initiatiefnemers Buddyproject WKZ

Van links naar rechts; Jetske Ruiterkamp, Eline Williams-van Roon, Johannes Verweij, Eva Stortelder

Op afdeling Papegaai komen kinderen voor een onderzoek of behandeling van de specialismen: algemene chirurgie, traumatologie, immunologie, hematologie en maag-, darm- en leverziekten. Papegaai is een afdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Wilt u als ouder deelnemen aan dit buddyproject, stuur dan een mail naar Eline via E.M.vanRoon@umcutrecht.nl